NetwerktafelDe netwerktafel “is een gestructureerd overleg met als doel cliënten eerder en sneller aan een passende zinvolle dagbesteding te helpen en te zorgen dat organisaties elkaar gemakkelijk weten te vinden en hun kennis van de sociale kaart verbetert.” De cliënt kan hierbij zelf aanwezig zijn. Per 25 mei 2008 is er in Alkmaar Noord een netwerktafel gestart. Bewoners van de beschermde woonvorm kunnen hier hun wensen uiten om hun sociale participatie te vergroten. Bij 15 werktafels zijn 64 bezoekers aanwezig geweest (40 personen, anderen kwamen meerdere keren) en 9 gasten. Er zijn 66 wensen geuit waaronder 25 voor vrijwilligerswerk, 18 op zoek naar een cursus, 4 voor een maatje, 7 betaald werk en 12 anders (informatief en dergelijke). WonenPlus is hierbij ook aanwezig om vooral vragen voor vrijwilligerswerk op te pakken. De kracht van WonenPlus in deze is ook de creativiteit hoe er met bepaalde vragen omgegaan wordt. Zoals:

Piet is een 53 jarige man.

Hij verveelt zich in de weekenden, vindt ze te leeg. Hij wil gezelschap in de weekenden, of iemand om te schaken, te praten over zijn postzegelverzameling, fietsen of naar muziek te luisteren. Een maatje via het maatjesproject zou een oplossing kunnen zijn. Maar WonenPlus kan in deze kijken of deze vraag omgezet kan worden in een aanbod. Kan Piet zich ook inzetten om een maatje van een ander te worden, die dezelfde vraag heeft? Of kan hij iets (anders) doen voor iemand waardoor hij zijn contacten vergroot.

Door zich bij een maatschappelijke organisatie aan te sluiten kan hij meedoen aan cursussen, uitstapjes voor vrijwilligers ea. Hiermee worden zijn kansen op het verbreden van zijn netwerk vergroot.

In verschillende situaties is de vraag op deze manier omgezet met zeer veel succes (een win-win gedachte).

 

website van de netwerktafel: www.alkmaarsenetwerktafel.nl/

Folder Netwerktafel (pdf)

http://www.youtube.com/watch?v=rGItnlaA2Vs